You are currently viewing Šabačka tvrđava -Stari Grad-

Šabačka tvrđava -Stari Grad-

Neretko je Šabac bio pozornica na kojoj su se odigravali važni istorijski događaji. Svaki od njih obogatio je ovaj grad zanimljivim pričama i vrednim zdanjima.
Šabačka tvrđava ,,Stari grad“ ima mnogo toga da ispriča o povesti ovog grada i srpskog naroda, zbog čega je česta destinacija ljubitelja istorije. Naročitu istorijsku važnost ima jer se na ovom prostoru tokom Prvog svetskog rata odigrala čuvena Cerska bitka, a u njenoj blizini odvila se i Mišarska bitka, jedna od najznačajnijih srpskih pobeda za vreme Prvog srpskog ustanka.Tvrdjava
Prvobitno je nosila nazive „Zaslon“ i „Sava“ i osmanlijski naziv „Bigir Delen“ odnosno ,,Probijač boka“. Prvu tvrđavu podignuo je još davne 1471. godine Isa-beg Isaković po osmanlijskom obrascu koji je upotrebljen i tokom gradnje Zemunskog Grada i Kladova (Fetislama). Nakon toga, 1476. godine zauzeli su je Mađari i čuvali sve dok 1521. godine nije pala u ruke Osmanlija. Izgled prvobitne utvrde nije poznat, pošto do danas nisu otkriveni njeni tragovi, ali se na osnovu njenog naziva (Zaslon) pretpostavlja da je bila pozicionirana na nekoj uzvišici kraj Save, što bi značilo da Osmanlije nisu podigle svoju tvrđavu na njenim temeljima.
Zidine ovog utvrđenja svedoče o brojnim bitkama i pamte mnoge svoje vlasnike koji su se smenjivali kroz vekove. Oštećenja koja se na njima i danas mogu videti nisu samo rezultat borbi za prevlast, već i čestih izlivanja reke Save. Ostaci tvrđave Stari grad danas su jedan od simbola grada Šapca, a njena okolina pretvorena je u rekreativni centar i jedno od najlepših izletišta u gradu.
Tvrđava je od centra Šapca udaljena svega jedan kilometar, pa se laganom šetnjom može doći do nje za samo pet minuta. Ako krenete ka njoj iz centra grada, pođite ulicom Laze Lazarevića, a zatim krenite ka obali Save ulicom Cara Dušana. Ugledaćete tvrđavu odmah pored Šabačkog vašarišta. Ako, pak, želite da idete automobilom, od kružnog toka Ulice Janka Veselinovića možete se spustiti u Savsku ulicu ili ulicu Od Starog Grada Ispod Mosta, koje vode do Starog grada. Cena ulaska se ne naplaćuje, pa su vrata tvrđave širom otvorena svima i u svako doba. Ako ste ljubitelj istorije i želite da saznate više o ovom utvrđenju, a i o samom gradu Šapcu, u obilazak možete poći i sa organizovanom turom.