You are currently viewing Grad mučenik i heroj

Grad mučenik i heroj

Grad heroj oslobođen je 2. novembra 1918. godine.
‘Kada biste videli Šabac ne biste oprostili!’ reči su prof. Pavla Popovića koje su opisivale Šabac 1914. godine. 1918. godine, Srpski Verden je postao sinonim stradanja Srbije u Prvom svetskom ratu.
Grad je dočekao srpsku vojsku 1918. godine razoren, uništen, sa prepolovljenim brojem stanovnika, svuda su bili vidljivi krvavi tragovi ‘kulturtregera’ Austro-Ugarske.
Šabac je patio u svom bolu, svojom hrabrošću i herojskim držanjem svog stanovništva zadivio je saveznike Srbije u Prvom svetskom ratu.
Za svoja stradanja i hrabrost uSpomenik Prvom svetskom ratu jedini je Grad u Srbiji, pored Beograda, koji je dobio tri ratna odlikovanja od Francuske, Čehoslovačke i Kraljevine Jugoslavije.
Pobednici sa Cera, Kolubare i Divjunaci pre 104. godine su oslobodili Šabac.
Hvala Vam, junaci!
Večno zahvalni, ponosni potomci.
Spomenik u porti crkve Sv. apostola Petra i Pavla u Šapcu
Monumentalni spomenik Srpskom vojniku, posvećen izginulim Šapčanima u ratovima od 1912-1918. godine.
Svečano je otkrio kralj Aleksandar I Karađorđević, 3. juna 1934. godine.
Prvog dana rata, 12. avgusta 1914. godine, Šabac je doživeo i najveće bombardovanje. Austrougarski vojnici 44. puka su pozatvarali preostalo stanovništvo u veće kafane i bolnicu, a najveći broj u porušenu šabačku crkvu. Taoci u crkvi su tri dana i tri noći mučeni, bez vode i hrane, potom su streljani.
Posle rata, u masovnoj grobnici iza šabačke crkve, ekshumirano je 157 leševa. Sahranjeni su u zajedničku grobnicu u crkvenom dvorištu. Iznad humke je 1934. godine podignut spomenik. Ispod spomenika, na čijem vrhu je bronzana statua srpskog vojnika-pobednika, nalazi se kosturnica.
Visina spomenika je 8 m . Na prednjoj strani spomenika urezan je natpis: ”Žrtvama u ratovima 1912 – 1918, Zahvalno potomstavo, 19. avgusta 1933. Šabac”.
Na stogodišnjicu stradanja, 18. avgusta 2014. godine, SPC je sve pobijene taoce u šabačkoj crkvi proglasila Novomučenicima.